A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Kapverdské ostrovy - Santo Antao - Průvodce

Santo Antao je se svou rozlohou 779 km² druhým největším, ale také zároveň nejzelenějším a nejhornatějším ostrovem, někteří turisté ho dokonce přirovnávají k Madeiře. Leží nejzápadněji z celého souostroví a představuje také nejzápadnější cíp samotné Afriky. Prostředí, Historie a Hospodářství, Jídlo a pití, Kulura,

Prostředí

Ostrov je sopečného původu. V posledních letech byl zaznamenán náhlý nárůst teploty okolních vod a vulkanologové došli k závěru, že v příštích letech může dojít k nové sopečné erupci.

Jih ostrova je suchý, ve střední části vládne díky horskému pásmu studené klima a severovýchodní část se může pyšnit spíše vlhkým podnebím.

Ostrov je plný protikladů: špičaté vrcholky hor kontrastují se zelenými údolími a azurově modrým mořem. Můžeme ho rozdělit do několika oblastí: západ ostrova je téměř neobydlený s četnými skálami a neprostupným terénem, naproti tomu severovýchod vás překvapí upravenými políčky, kde místní pěstují papáju nebo banány, zelenými údolími a hlubokými stržemi. Kvůli působení eroze jsou vrcholky hor ostré a nedostupné a údolí hluboké a strmé. Na severní straně ostrova je pobřeží spíše skalnaté (právě díky působení severních větrů a mořských vln). Na jihu můžeme dokonce najít stále tekoucí říčku – pro tyto suché ostrovy je to přímo zázrak.

Ostrov nabízí jen málo těm turistům, kteří chtějí dovolenou strávit opalováním na písečných plážích – těch je na ostrově jen pár. Ale pro ty, co rádi zakusí dobrodružství, je Santo Antao perfektním místem.

Santo Antao představuje pravý ráj pro milovníky přírody – můžete zde najít více než 30 druhů rostlin, které nikde jinde, než na tomto ostrově nespatříte. Povrch ostrova je velmi různorodý, a proto se i vegetace liší od místa k místu. Eukalyptus, cypřiš a borovice jsou typické pro oblasti s vyšší nadmořskou výškou. Na jihu naproti tomu najdeme spíše nízkou vegetaci – trávy a byliny . Díky členitému, hornatému terénu je Santo Antao tím pravým místem pro vášnivé turisty a cyklisty. Topo de Coroa (1979 m. n. m) je nejvyšší horou ostrova.

Historie a Hospodářství

Říká se, že ostrov byl objeven roku 1462 Diogem Afonsem. Nedaleko vesničky Janela však leží skála, na níž se nachází nápisy ze začátku 15. století. O jejich pravosti se můžeme však jen dohadovat.

Až v 17. století začali přicházet první osadníci, kteří na ostrově zůstali nastálo. Byli to hlavně obyvatelé jižních ostrovů Santiago a Fogo , ale i Portugalci. Víno a káva byly nejdůležitějšími exportními produkty. Přelom v historii ostrova znamenala výstavba silnic spojujících hlavní sídla na ostrově - Ponta do Sol, Ribeira Grande a Porto Novo.

V poslední době se ostrov překotně rozvíjí. Ostrovní vláda se snaží přilákat turisty stavbou nových silnic a hotelů. Cestovní ruch se v posledních letech stává nejdůležitějším odvětvím ekonomiky. Zvláště na severu ostrova hraje turistika důležitou roli. Je nejvhodnějším místem pro pěší turistiku z celých ostrovů. Vila da Ribeira Grande a Ponta do Sol jsou „rozcestními místy“ pro rozličné túry a procházky.

Obživa místních obyvatel je dále závislá také na rybaření (hlavně Tarrafal, Ponte Novo a Janela), které je typické pro celé souostroví, a na produkci papíru. Na ostrově se také vyrábí lihovina podobná rumu s názvem Grog (nenechte se zmást, s grogem, jak ho známe my, to má pramálo společné, servíruje se buď samotný, nebo se přidává do koktejlů). Daří se zde i zemědělství, hlavními pěstovanými plodinami jsou cukrová třtina, sladké brambory, maniok, kokos, mango, papája a mandle. Sklizeň se uskutečňuje dvakrát do roka. Dále se na ostrově těží pozzolana (sopečný popílek který smícháním s vápencem vytvoří cement), ve Vale de Paul se nachází minerální voda vysoké kvality, která by mohla být v budoucnosti těžena pro komerční využití.

Jídlo a pití

Jídlo na ostrově velmi bohaté a chuťově lákavé i pro ty, co si nezamilovali mořské plody. „Camarăo em vinha de alhos“ je pokrm připravený z krevet podávaný s marinádou z vína. „Conserva de Camarăo“ jsou konzervované krevety. „Conserva de Carne de Porco“ je konzervované vepřové maso.

Pro milovníky dezertů nabízí místní kuchyně velký výběr: zákusky připravené z ovoce (banány, papája, ale i kokos), různé pudingy, koláče z medu, fíkové bonbóny, flambované kousky ananasu atd.

Abyste mohli všechny tyto dobroty dobře strávit, doporučuji ochutnat jeden z místních vynikajících likérů vyrobených z kávy, skořice, máty, fíků nebo pomerančů. Dalším alkoholickým nápojem, který si tu můžete dopřát je grog - pálenka z cukrové třtiny.

Kulurní události

Na ostrově se můžeme setkat s velkým množství různých svátků i místních oslav, které jsou typické jen pro Santo Antao. Co se týče kulturního vyžití, nejlepší čas pro návštěvu jsou měsíce únor a srpen, kdy se na ostrově konají karnevaly.

Dále byste si neměli nechat ujít festival v městečku Ribeira da Torre, který má návštěvníkům ukázat způsob přípravy tradičního grogu. Hlavní surovinou je cukrová třtina, která se zpracovává tradičním způsobem v zařízeních zvaných „trapiches“. Výsledným produktem je grog, který se nabízí k ochutnání účastníkům oslav.

tropický květ (nahrál: admin)
tropický květ
kvítí (nahrál: admin)
kvítí
květina (nahrál: admin)
květina
trs banánů (nahrál: admin)
trs banánů
cesta do údolí Aranhas (nahrál: Vladimír Ludvík)
cesta do údolí Aranhas
vnitrozemí (nahrál: Vladimír Ludvík)
vnitrozemí
vnitrozemí (nahrál: Vladimír Ludvík)
vnitrozemí
Ponta do Sol (nahrál: Vladimír Ludvík)
Ponta do Sol
Santa Isabela (nahrál: Vladimír Ludvík)
Santa Isabela

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA